Friday, July 31, 2009

~be with you~

salam...
lama sgt da x update blog ni...sampai tahap bersarang da..huhu..
ntah la..mls mo update blog....hehe...
just nak post lg yg sgt aku suka buat masa ni....
be with you...be with me...

Sunday, April 5, 2009

~aku~

Friday, March 20, 2009

~just married~

SALAM....

bertemu kembali...hehe..lama jugak aku x update blog kan...x tau la..bz sgt2 sejak dua menjak ni...
lebih2 lg ujung minggu lepas...aku rasa tu la weekend yg paling bz dan memenatkan aku...
k dipendekkan crita..aku balik tawau ujung minggu lepas tuk wedding akk aku...aku balik khamis petang pastu balik kl balik ahad malam...very the penat ok..tau2 jak la kan kalu kenduri ni...kerja sgt byk...x da masa rehat langsng...tapi aku happy sgt2 sbb semuanya berjalan lancar...akk aku selamat suda jd isteri org ni..hehe..hope akk aku happy sentiasa ngan new life dia....:)

Thursday, February 26, 2009

~makan untuk sehat~


SALAM

ok2...hari ni mood aku baik lak..semngat mo update blog...
al-kisahnya mcm ni...sejak aku mula study subjek nutrition tuk sem ni..
aku rasa mcm ada sedikit perubahan dlm diet harian aku..hehe..
skrang ni baru sedar tentang benda2 yg berkaitan ngan diet ni...
dulu..kalau mkan suka2 hati jak..yg penting kenyang..hehe...yang penting perut da terisi cukup la kan...x da masa mo pikir pasal kalori2 segala ni...tapi x sangka lak..sbenarnya penting gak benda ni..sebab tu la aku rasa sampai skrng BMI aku x normal2 lagi...makan ikut suka hati jak...hehe...skrang tau suda ckit2...mula insaf la...aku cuba la modify ckit diet aku...

~DULU~
makan bila rasa ada mood jak...kalu x makan nasi sehari pun tak apa....kalu makan nasi pun sehari sekali jak...breakfast jgn kira la..jarang sgt...(ni lah penyebab aku kurus kering ni..hehe.)
~SEKARANG~
cuba makan nasi paling kurang pun sekali sehari....breakfast pun sedang berusaha tuk jadikan amalan...hehe

~DULU~
jarang sgt makan buah2an n sayur2an ni...kalu dpt makan buah sekali seminggu cukup baik la tu...sayur lak...kalu ada mood jak baru la masak..walaupun tau veges n fruits ni baik tuk kesihatan...
~SEKARANG~
makan buah setiap hari..sebiji apple pun ok la...x pun beli buah yg seringgit sebungkus...cukup latu kan tuk cover...sayur lak...masak seadanya.....kalu sayur x da..makan timun lak..kira kategori syur gak tu kan..hehe

~DULU~
kalu g bli barang makanan..main ambil jak...x pernah pun kisah mo tengok nutrition facts dkt makanan tu...yg penting nampak sedap...menepati cita rasa cukup la..
~SEKARANG~
berfikir 2 3 kali dulu...siap banding2kan plak kandungan nutrition setiap makanan...semua pun diambil kira...kandunngan CHO, kolestrol,lemak...kalori la...sgt pening ok...walupun beza 0.01 mg pun ble jadi isu suda..hehe....


hehe...aku harap perubahan ni kekal la tuk beberapa lama yg mampu....takut sekejap jak ni....nant bila da abis study ni....hilang semangat suda...tapi ada satu benda yang memang susah tuk aku ubah...Megi Oh Megi..ni la makan yg wajib tuk aku bli kalu da abis stok...hehe...x tau la penangan megi ni cukup kuat..tambah2 lg tuk student cam aku ni....makanan di masa darurat ni..hahaha...ok2...itu jak kot yg aku mo story..apapun pesanan aku..makan la secara sehat....peace...(",)


(",)_END_(",)





Sunday, February 22, 2009

"Hulurkan Tangan Ringankan Beban"...(",)

SALAM....
harini mood aku baik sgt..semanagt mo update blog ni..hehe..
actually hari ni aku ngan bebrapa org member join our coordinator ikut satu program
kira mcm khidmat masyarakat gak la...dekat Petaling Jaya...dijayakan bersama oleh Klinik Derma Sivasanta kami datang membantu ckit2 jak la..hehe..apa yg aku suka ngan program ni sebab semuanya percuma..kira ok la kan dpt wat medical check up..dan dapat bantu penduduk dkt cni...


mula2 dlm kul 9 mula sesi pendaftaran..ramai gak yg datang arini....
x lepaskan peluang keemasan mcm ni...

then,...mulakan pemeriksaan...check Blood Pressure ...women at the pic yg ngah check BP tu...
our coordinator...she is the one yg suke wat kerja amal ni...promot jap..hehe..ramai yg dtng semua risau mo check darah tinggi katanya..hehe..


pastu....check Blood Glucose Level lak..ataupun senang ckp check gula atau kencing manis...
takut penddudk dkt cni x paham plak kan...apa benda tu glucose2 segala...takut lak dorang nant...hehe


sampai turn jumpa dr la plak...bgs kan dr ni sanggup spent weekend diorang tuk bantu pnddk dkt cni....

lepas da abis semua pemeriksaan..turn tuk amik ubat plak...ni dkt dalam van tau...
van yg penuh ngan ubat2tan..cam farmasi bergerak la lebih kurang..hehe


dlm kul12 da kurang org yang dtg turn kami plak yg mo check diri sendiri..hehe..
yala kan..cek org lain mana tau tiba2 kita plak yg x sehat...huhu


the result???...hehe..Alhamdulillah....glucose level aku normal...
standard la 6.3 ni tuk org yg baru pas makan nasi lemak....hehehe..>>>pesanan penaja jap..."KURANGKAN MANIS DALAM MINUMAN TAMBAHKAN MANIS DALAM SENYUMAN"...(",)

~PEACE~


program ni tamat kira2 dlm kul 1....pic ngan semua org yg berganding bahu mejayakan prgram ni...satu program yg bagus kan!!!..hehe..hope ramai la pihak2 yg sanggup wat mcm ni....aku hapy..kami hapy...kita hapy...semuanya pun happy2 belaka.....


(".)_THE END_(",)

Tuesday, February 17, 2009

~KEMBARA SERI PERPATIH DAY 1~


SALAM....

Bertemu kembali dalam KEMBARA SERI PERPATIH 2...walaupun program ni lama suda berlalu aku mau jgk update...sory la lambat ckit..hehe....baru ada semangat mo update ni.....mari la sama2 kita mengembagho...hehe....


hehe..memperkenalkan 9 calon gadis2 melayu..huhu..poyo la....ni la member2 misi aku...semua pun bkn org negeri 9 ok!...jd sesuai sgt la tu semua bersemanagt mau menyelami dan mandalami adat perpatih...hehe..yaka?...tau mau p melancong jak ni...huhu..awl2 pagi lagi kami da siap sedia dkt dwm budiman..masih gelap lg ni....hehe

aku n my pren cik efa...dia ni bdk sabah gak....aku satu skolah ngan dia sejak sejak skolah rendah lg tau...sampai la masuk u...dapat u sama plak tu..tapi dia dkt bangi...aku lak cheras..so ni kira mcm sesi jejak kasih gak la...kami dipertemukan plak di cni..hehe..lama suda x jumpa ngan dia walaupun sebelah kg jak sebenarnya..hehe

aku cik iza n sebahagian cik ifa...sory la aku konker plak..haha...semanagt kembara la konon..huhu..

awl pagi tu kami dgr taklimat dkt dewan budiman tu......haruslah ada taklimat kan....kalu x nant terpesong lak dari niat asal..hehe..mcm fokus jak semuanya kan..huhu..walhal..ngantuk woo..hehe..

ni barisan exco dan perasmi kembara ni....Prof. Dato' Dr. Kamaruddin Kacha mantan Naib Canselor UNISEL.

ready to go!!!!..
hapy sgt sbb aku dpt naik bas yg paling depan ok....clear sangat..


akhirnya tiba la kami d destinasi pertama..Kampung Bemban dlm kul 1...

peserta2 yg semangat ni....jangan semanat awl2 jak..nant suda buat kerja curi tulang lak..hehe..
ekceli motif utama kami dkt kg ni tuk belajar masakan tradisional N9 n mengacau penganan...tuk yg x tau..penganan=dodol....aku pun baru tau..hehe..ingatkan penganan tu pengat....sabar jak la...hehe..


sebelum program mula petang tu...majlis dirasmikan oleh Pegawai Khas Menteri Besar iaitu Dato' Abdul Ghani Hassan

kini tibalah masa yg ditunggu2...hehe..mari kita bergotong royong bersama2...huhu....rajin2 semua peserta ni ya...bgs2...hehe..namapk cam senang jak kan acara potong memotong ni kan...tapi sebenarnya mencabar gak tau kalu sampai part mengacau makanan ni atas api...paling x tahan asap....pedih woo mata...x pasal2 mengalirkan air mata maria plak kami..hehe..

so ni la antara masakan yg kami tolong masak...
~RENDANG DAGING~
payah jgk mau masak rendang ni..kena guna byk bahan...huhu..tapi yg past memang sedap dan mantap ok!..

~UMBUT~
ni first time aku jumpa umbut ni..dorang ckp ni umbut dari kelapa sawit..btul ka tu?..huhu..aku pun x tau la cam mana dorang ambil umbut dr klapa sawit ni....hehe..

~TEMPOYAK~
ni lagi satu makanan wajib N9 kan....x lengkap kalu x da tempoyak ni...dan yg pasti sungguh mengancam ok tempoyak ini..sodapppp....hehe

sempat lagi posing kan..org len sibuk2 masak....hehe...x pa2 sekali sekala jak ba....
cik ana, aku, cik iza n cik syida

ni la pengana yg aku ckp tadi....tiga kawah semuanya..byk tu....byk tu memang bgs tapi yg payah part2 mengcau la.....penat sangat....bayangkan la..kami mula kacau dlm kul 3 ptg...sampai... kul 8 malam baru masak..huhu...lama tu.....mau tercabut gak tangan kami....tapi x rugi gak la..sbb hasilnya sgt memberangsangkan..sedap la dodol ni....aku sebenanrnya x seberapa suka makan dodol ni tp dodol yg kami wat ni memang sedap la..hingga menjilat langit...hehe..


mau tau resepi dodol kami yang sedap ni....mari aku bongkarkan rahsianya..hehe...
~TEPUNG PULUT+SANTAN~
ni kira bahan utama la....masa awl2 ni proses mengacau ni senang lagi tau..jadi kami kaum2 hawa la yg buat..hehe
tapi lepas beberapa jam...bila da jadi kesas sikit..kami dgn rasa bangga dan rela hati bg can dkt kaum2 adam lak yg buat..hahaha..bak kata perpatah YG RINGAN SAMA DIJINJING YG BERAT ANGKAT LA SENDIRI...hahaha..

~GULA PASIR~
pas bebrapa jam kaler suda bertukar agak kelabu..ni la masa yg sesuai tuk kita masukkan gula pasir ni...
ok ada paham stakat ni...??..hehe..

~GULA MERAH~
tuk menambahkan kemanisan kita tambah la plak gula ni...aku sebenarnya agak kompius ngan gula ni...ni gula merah ka gula melaka?..tau gula kabung?.....apa2 la kan..janji jgn gula2 yg seposen dua tu....hehe..
pastu..kacau la dodol ni dgn sepenuh hati sampai berubah bentuk jadi dodol yg sebenar...

~PENGANAN MADE IN KG. BEMBAN~
at the end ni la hasilnya penganan yg suda siap....sangat SEDAP MANTAP DAN MEMIKAT
tidak terdapat di pasraya2 berdekatan hanya terdapat di kg bemban sahaja....dapatkan segera sebelum kami yg habiskan dulu..hehe...


~hari pertama berakhir...malam tu kami tido dkt umah org kg aka mak angkat la..kaum adam lak tido dkt surau masjid kg bemban x da yg sudi mo ambil dorang ni jd anak angkat..hehe...ok apa...ble tambahkan amalan dkt surau tu...buat qiamullail skali..hehe~

~zzzZZZZZZ~


Saturday, February 14, 2009

epy besday CIK ELNA..!!!!!!

salam...

semalam besday aku..arini plak besday bespren aku cik ERNA WARNITA...merangkap adik satu hariku...
aku kakak satu hari ya..hehe...mo jgk jadi kakak kan..happy belated besday cik elna....
wah 21 suda umur kita ni...makin matang suda...matang ka?...hehe...
harap2 matang la....aku harap ko trus la jadi happy go lucky ya...
ceria selalu....ingat ngan aku selalu..(ni yg paling penting ni)...
kalu ko kawen jgn lupa jemput aku...hehe..sesuai ka ni?...huhu..
apapun aku tetap cayunk ko selalu..
trima kasih sgt2 sebab sudi jadi kawan aku sampai sekarang...
~friends forever~



(",)_END_(",)

Friday, February 13, 2009

epy besday ~AKU~...!!!!


salam...
hehe....mula dari hari ni..aku 21 tahun suda..huhu....makin tua suda....
blank la skrng nix tau mo ckp apa....hehe..
apapun harapan aku menjangkau umo 21 tahun aku akan dpt apa yg aku hajatkan...
wish me gud luck....hehe
(",)_END_(",)

Monday, February 2, 2009

DALAM KENANGAN KEMBARA SERI PERPATIH 2!!!

SALAM.....

akhirnya lepas 6 hari lima malam aku mengembara...program ni abis jugak ngan jayanya....dalam 6 hari ni byk tempat yg kami pg..best sgt..pengalaman ni x kan ku lupa...masih rasa penat lg ni....hehe...nant la kalu ada masa aku update pasal kembara ni ok....daaaa....rindu nak g negeri 9 lagi......hehe

Sunday, January 25, 2009

"YANG JAUH DIINTAI, YANG DOKEK DIGAMIT"


Salam....

mula2 aku mau ucapkan camat tahun baru cina tuk semua warga2 cina di seluruh dunia..hehe...bgs btul kalu tinggal di negara yg muticulture ni..hehe...tiap2 jak ada perayaan mesti cuti..heheh..suke..suke...suke...kali ni kami dpt cuti seminggu jak..cuti ni kira cuti midsem skali la...huhu..wah aku ni memang suka cuti..sabar jak la kan...kalu ble mau setiap hari cuti..bleh?..hehe..haruslah x ble kan.....for the next 1 week ni aku akan pg N9...yalah mau balik negeri sendiri jauh plak...lari bajet nant..hehe..ok..berbalik kepada cerita N9 ni..sebenarnya aku g N9 ni join satu kembara around N9....ni kali kedua aku join program ni...thn lepas aku g jugak..hehe..semangat kan...yalah better aku g jalan2 daripada duk umah jak yg pasti sgt membosankan diriku ini..hehe....for more information PERMANIS....so tuk seminggu akan datang ni aku akan tinggalkan laptop aku keseorangan...bye2 my laptop..huhu...cedih la tinggalkan laptop ku sorang2...mest aku akan rindu ngan ko laptop ku....hehe.....so..no laptop means no online...huhu...pada pengunjung2 blog aku..(ada ka yg datang melawat blog aku ni ya?...huhu)...jgn rindu aku...perasan la aku ni...ada ka yg rindu...huhu...aku pg x lama kejap jak...hahaha...
apa lg mau ckp ya...hrmm....ok2...aku harap perjalanan aku ke N9 ni akan berjalan ngan lancarnya..and aku akan selamat kembali ngan jayanya..amin....hehe...

THE^_(",)_^END

Tuesday, January 20, 2009

epy besday cik wan.....hehe

post ni khas tuk cik WAN NADHIRAH WAN HASSAN roomate aku..hehe..aku ada gak wat posting pasal cik wan ni....hehe....hari ni cik wan da berumo 21 tahun..wah tua suda,,,hehe....x la cik wan tetap comel ok..hehe....apa ya mau bg ucapan tuk cik wan ni....aku ni bkn pandai sgt mo bagi ucapan2 ni..huhu..
papaun apa yg aku harapkan cik wan kan tetap jd cik wan yg mcm sekarang....do your best.....harap wan akan dapat apa yg wan inginkan dalam hidup ni n jangan serik jd kwan aku..hehehe...

Sunday, January 18, 2009

Menunggu penuh dengan kesabaran......


huh...btul la org cakap..penantian itu satu penyiksaan....sangat menyiksakan ok....tambah2 lg kalu yg ditunggu tu tak kunjung tiba...huhu...memang penat dan buat sakit hati kan!...org yg sabar pun aku rasa kalu suda menunggu berjam2 ble hilang sabar jadinya.....wah!..byk suda aku melalut pasal benda ni...sbnarnya x da apa2 yg besar pun jadi..hehe...

tp memang hari ni kira satu hari dalam sejarah la yg menguji kesabaran aku....ni semua sebeb lesen punya pasal...di pendekkan cerita...hari ni aku ada test undang2 berkomputer tuk dptkan lesen L...dgn semangat berkobar2 aku g la tempat tu ngan member..kira awl gak la...dlm kul 9 pg..mula2 aku ingat ada can la balik awl ni.....sbb kami dtg awl......walaupun...rupa2nya byk suda org yg lebih awl dr kami....wei awlnya dorang dtg....dorang ni menunggu dari subuh ka?..hehe...

mula2 aku rasa ok gak test lewat ckit kan..ble la aku buat revision ckit...lgpun mlm semalan aku wat revision ala2 kadar jak....(ni la jadinya kalu suka sgt wat kerja last minit..huhu)takut gak aku sebenarnya ngan test ni...perasaan mcm mau g ambil final exam lak..huhu...ngeri....ya la kalu gagal kena repeat lg...kalu free x pa jgk....tapi berbyar ok.....suda la zaman kemelesetan ekonomi ni..hehe...

lepas habis aku baca buku aku wat lak latihan......lepas abis semua siap..aku agak berkeyakinan la ckit....tunggu punya tunggu ...x dipanggil2 jugak..sampai kul 1.30 suda ni....suda la lapar....x da mood suda rasanya.....malas suda mau pikir..huhu....sabar jak la hati.....at the end aku dipanggil gak...tanpa berlengah aku pun masuk la dgn keyakinan yg sudah pudar..yalah penat suda aku menunggu ni.....x tau ingat lg ka ngan apa yg aku baca tadi...huhu......rasa mau c cepat abis jak....cepat2 jak aku buat.....masa ada lg tapi tp aku x da mood suda mo semak....janji lulus....hehe....takpa la x dpt full mark pun x pa.....bkn ada org mau bg kereta free pun kalu aku dpt score..heheh...ALHAMDULILLAH....aku lulus jgk....kira ok la tu kan.......hehee..happy2....

suda itu jak sebenarnya aku mo story....hehe....penat la menunggu...sapa setuju?..angkat kaki...hehe..
kali ni memang penantian aku yg amat memenatkan..tp sebnarnya aku ada sejarah menunggu yg lebih lama dari ini...yg btul2 buat aku x tahan sampai tahap maksimun suda...huhu.....hari ni buat aku terimbau balik sejarah lama...hehe...

Tuesday, January 13, 2009

CUTE KA BLOG AKU?????....HEHE

hehe..segan lak aku mo trima award ni..cam x layak jak kan...apapun thanks to nucy_loves aka akk nucy sbb sudi bg aku award ni..terharu la..huhu...walaupun sedar diri blog aku ni bkn cute pun..hahaha...x pa..org suda bg terima jak la kan...hehe.

Peraturan untuk menerima award ini ialah:

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah di tag



so aku mo describe la pembagi award ni..hehe..btul ka ayat ku ni...kak nucy ni aku kenal dkt umah sabun...
biasa chat ngan dia..org nya cumil..hehe..org sabah gak cam aku..huhu...itu jak kot..mo tau lebih lanjut terjah la blog dia ok!...NUCY_LOVES

b) 10 fakta/hobi aku....

Fakta
1) ok fakta dulu…AKU BAIK..ni fakta ok bukan auta..hehe(perasan sendiri)
2) aku kurus n berniat mo tambah berat(azam baruku)
3)aku org sabah
4) aku ni blur ckit kdg2…
5) aku tetap aku..hehe

Hobi
6) hobi lak….tito makan n on9..ble?...hehe..hobi yg kurang sehat ni haha
7) dengar radio
8) kemas umah..masa ada mood jak..
9) iron baju
10) berangan tuk masa dpn..hehe

c) 10 org yg bertuah

1) chey
2) edosgawa
3) skuter_ungu
4) kak aisyah
itu jak la..ok la ya.yg lain mcm suda dpt jak award ni..aku jak yg terlambat ni..hehe


Sunday, January 11, 2009

tag di tahun baru!!!

1. Pernah menyambut tahun baru?
tiap tahun pun sambut..semua org sambut thn br kan..kalu x sambut maksudnya dia masih d thn yg lama la..haha..

2. Tempat yang anda selalu pergi untuk menyambut tahun baru?
x pg mana2 pun…sambut di rumah jak….huhu

3. Apa yg anda buat di pagi tahun baru?
pg thn baru cuti kan?...stay d rumah jak la…

4. Apa yg anda suka apabila tibanya tahun baru?
semanagt baru kot…tp x tau la..aku rasa biasa jak…

5. Anda percaya dengan azam tahun baru?
azam thn baru?....percaya la jgk..yg penting ada niat kan..

6. Senaraikan 3 orang yang ingin anda dekati tahun baru neh
wah…ok soalan ni..hehe..adalah ba..rahsia…huhu

7. senaraikan 3 org yg anda ingin singkirkan tahun baru neh
1.sapa ya?...x da kot…
2.aku x mo la singkirkan org
3. Kalu ble aku mo semua org dkt jak ngan aku..hehe

8. Pernah tak azam tahun baru anda tercapai?
ada la jgk…tp ada yg x tercapai…huhu..

9. Azam anda tahun lepas (2008)
pa ya?..lupa suda…

10. Azam anda tahun baru ( 2009 )
mo jd budak baik…(mcm la thn lepas aku ni bdk jht kan..hehe)

11.senaraikn 7 org penerima hadiah tag ini

a)nurul natasha
b)edosgawa
c)chey
d)kak aisyah
e)skuter_ungu
5 org jak…ok la ya..hehe



Related Posts with Thumbnails