Thursday, February 26, 2009

~makan untuk sehat~


SALAM

ok2...hari ni mood aku baik lak..semngat mo update blog...
al-kisahnya mcm ni...sejak aku mula study subjek nutrition tuk sem ni..
aku rasa mcm ada sedikit perubahan dlm diet harian aku..hehe..
skrang ni baru sedar tentang benda2 yg berkaitan ngan diet ni...
dulu..kalau mkan suka2 hati jak..yg penting kenyang..hehe...yang penting perut da terisi cukup la kan...x da masa mo pikir pasal kalori2 segala ni...tapi x sangka lak..sbenarnya penting gak benda ni..sebab tu la aku rasa sampai skrng BMI aku x normal2 lagi...makan ikut suka hati jak...hehe...skrang tau suda ckit2...mula insaf la...aku cuba la modify ckit diet aku...

~DULU~
makan bila rasa ada mood jak...kalu x makan nasi sehari pun tak apa....kalu makan nasi pun sehari sekali jak...breakfast jgn kira la..jarang sgt...(ni lah penyebab aku kurus kering ni..hehe.)
~SEKARANG~
cuba makan nasi paling kurang pun sekali sehari....breakfast pun sedang berusaha tuk jadikan amalan...hehe

~DULU~
jarang sgt makan buah2an n sayur2an ni...kalu dpt makan buah sekali seminggu cukup baik la tu...sayur lak...kalu ada mood jak baru la masak..walaupun tau veges n fruits ni baik tuk kesihatan...
~SEKARANG~
makan buah setiap hari..sebiji apple pun ok la...x pun beli buah yg seringgit sebungkus...cukup latu kan tuk cover...sayur lak...masak seadanya.....kalu sayur x da..makan timun lak..kira kategori syur gak tu kan..hehe

~DULU~
kalu g bli barang makanan..main ambil jak...x pernah pun kisah mo tengok nutrition facts dkt makanan tu...yg penting nampak sedap...menepati cita rasa cukup la..
~SEKARANG~
berfikir 2 3 kali dulu...siap banding2kan plak kandungan nutrition setiap makanan...semua pun diambil kira...kandunngan CHO, kolestrol,lemak...kalori la...sgt pening ok...walupun beza 0.01 mg pun ble jadi isu suda..hehe....


hehe...aku harap perubahan ni kekal la tuk beberapa lama yg mampu....takut sekejap jak ni....nant bila da abis study ni....hilang semangat suda...tapi ada satu benda yang memang susah tuk aku ubah...Megi Oh Megi..ni la makan yg wajib tuk aku bli kalu da abis stok...hehe...x tau la penangan megi ni cukup kuat..tambah2 lg tuk student cam aku ni....makanan di masa darurat ni..hahaha...ok2...itu jak kot yg aku mo story..apapun pesanan aku..makan la secara sehat....peace...(",)


(",)_END_(",)





2 comments:

yoro okino said...

wahhhh kan main lagii skunk..makan tuk sehat..
edo still makan utuk idup..hehe
badan pon kurus jer skunk..makan 2 kali sehari jerr..awal pagi n lewat mlm..
mcm orng xcukup zat jerr kann..buah tu klu balik umh baru bleh jumpa..huhuhu..
keciann knn..
nak jadi mcm life gak laa..ubah style..wakaka

Helmi Lassim said...

bagus2...
den pon tongah diet nie...
hehehe...
biase lah nak jage badan...
badan birisi nnti awek lari...
kui kui kui...

Related Posts with Thumbnails