Thursday, February 26, 2009

~makan untuk sehat~


SALAM

ok2...hari ni mood aku baik lak..semngat mo update blog...
al-kisahnya mcm ni...sejak aku mula study subjek nutrition tuk sem ni..
aku rasa mcm ada sedikit perubahan dlm diet harian aku..hehe..
skrang ni baru sedar tentang benda2 yg berkaitan ngan diet ni...
dulu..kalau mkan suka2 hati jak..yg penting kenyang..hehe...yang penting perut da terisi cukup la kan...x da masa mo pikir pasal kalori2 segala ni...tapi x sangka lak..sbenarnya penting gak benda ni..sebab tu la aku rasa sampai skrng BMI aku x normal2 lagi...makan ikut suka hati jak...hehe...skrang tau suda ckit2...mula insaf la...aku cuba la modify ckit diet aku...

~DULU~
makan bila rasa ada mood jak...kalu x makan nasi sehari pun tak apa....kalu makan nasi pun sehari sekali jak...breakfast jgn kira la..jarang sgt...(ni lah penyebab aku kurus kering ni..hehe.)
~SEKARANG~
cuba makan nasi paling kurang pun sekali sehari....breakfast pun sedang berusaha tuk jadikan amalan...hehe

~DULU~
jarang sgt makan buah2an n sayur2an ni...kalu dpt makan buah sekali seminggu cukup baik la tu...sayur lak...kalu ada mood jak baru la masak..walaupun tau veges n fruits ni baik tuk kesihatan...
~SEKARANG~
makan buah setiap hari..sebiji apple pun ok la...x pun beli buah yg seringgit sebungkus...cukup latu kan tuk cover...sayur lak...masak seadanya.....kalu sayur x da..makan timun lak..kira kategori syur gak tu kan..hehe

~DULU~
kalu g bli barang makanan..main ambil jak...x pernah pun kisah mo tengok nutrition facts dkt makanan tu...yg penting nampak sedap...menepati cita rasa cukup la..
~SEKARANG~
berfikir 2 3 kali dulu...siap banding2kan plak kandungan nutrition setiap makanan...semua pun diambil kira...kandunngan CHO, kolestrol,lemak...kalori la...sgt pening ok...walupun beza 0.01 mg pun ble jadi isu suda..hehe....


hehe...aku harap perubahan ni kekal la tuk beberapa lama yg mampu....takut sekejap jak ni....nant bila da abis study ni....hilang semangat suda...tapi ada satu benda yang memang susah tuk aku ubah...Megi Oh Megi..ni la makan yg wajib tuk aku bli kalu da abis stok...hehe...x tau la penangan megi ni cukup kuat..tambah2 lg tuk student cam aku ni....makanan di masa darurat ni..hahaha...ok2...itu jak kot yg aku mo story..apapun pesanan aku..makan la secara sehat....peace...(",)


(",)_END_(",)





Sunday, February 22, 2009

"Hulurkan Tangan Ringankan Beban"...(",)

SALAM....
harini mood aku baik sgt..semanagt mo update blog ni..hehe..
actually hari ni aku ngan bebrapa org member join our coordinator ikut satu program
kira mcm khidmat masyarakat gak la...dekat Petaling Jaya...dijayakan bersama oleh Klinik Derma Sivasanta kami datang membantu ckit2 jak la..hehe..apa yg aku suka ngan program ni sebab semuanya percuma..kira ok la kan dpt wat medical check up..dan dapat bantu penduduk dkt cni...


mula2 dlm kul 9 mula sesi pendaftaran..ramai gak yg datang arini....
x lepaskan peluang keemasan mcm ni...

then,...mulakan pemeriksaan...check Blood Pressure ...women at the pic yg ngah check BP tu...
our coordinator...she is the one yg suke wat kerja amal ni...promot jap..hehe..ramai yg dtng semua risau mo check darah tinggi katanya..hehe..


pastu....check Blood Glucose Level lak..ataupun senang ckp check gula atau kencing manis...
takut penddudk dkt cni x paham plak kan...apa benda tu glucose2 segala...takut lak dorang nant...hehe


sampai turn jumpa dr la plak...bgs kan dr ni sanggup spent weekend diorang tuk bantu pnddk dkt cni....

lepas da abis semua pemeriksaan..turn tuk amik ubat plak...ni dkt dalam van tau...
van yg penuh ngan ubat2tan..cam farmasi bergerak la lebih kurang..hehe


dlm kul12 da kurang org yang dtg turn kami plak yg mo check diri sendiri..hehe..
yala kan..cek org lain mana tau tiba2 kita plak yg x sehat...huhu


the result???...hehe..Alhamdulillah....glucose level aku normal...
standard la 6.3 ni tuk org yg baru pas makan nasi lemak....hehehe..>>>pesanan penaja jap..."KURANGKAN MANIS DALAM MINUMAN TAMBAHKAN MANIS DALAM SENYUMAN"...(",)

~PEACE~


program ni tamat kira2 dlm kul 1....pic ngan semua org yg berganding bahu mejayakan prgram ni...satu program yg bagus kan!!!..hehe..hope ramai la pihak2 yg sanggup wat mcm ni....aku hapy..kami hapy...kita hapy...semuanya pun happy2 belaka.....


(".)_THE END_(",)

Tuesday, February 17, 2009

~KEMBARA SERI PERPATIH DAY 1~


SALAM....

Bertemu kembali dalam KEMBARA SERI PERPATIH 2...walaupun program ni lama suda berlalu aku mau jgk update...sory la lambat ckit..hehe....baru ada semangat mo update ni.....mari la sama2 kita mengembagho...hehe....


hehe..memperkenalkan 9 calon gadis2 melayu..huhu..poyo la....ni la member2 misi aku...semua pun bkn org negeri 9 ok!...jd sesuai sgt la tu semua bersemanagt mau menyelami dan mandalami adat perpatih...hehe..yaka?...tau mau p melancong jak ni...huhu..awl2 pagi lagi kami da siap sedia dkt dwm budiman..masih gelap lg ni....hehe

aku n my pren cik efa...dia ni bdk sabah gak....aku satu skolah ngan dia sejak sejak skolah rendah lg tau...sampai la masuk u...dapat u sama plak tu..tapi dia dkt bangi...aku lak cheras..so ni kira mcm sesi jejak kasih gak la...kami dipertemukan plak di cni..hehe..lama suda x jumpa ngan dia walaupun sebelah kg jak sebenarnya..hehe

aku cik iza n sebahagian cik ifa...sory la aku konker plak..haha...semanagt kembara la konon..huhu..

awl pagi tu kami dgr taklimat dkt dewan budiman tu......haruslah ada taklimat kan....kalu x nant terpesong lak dari niat asal..hehe..mcm fokus jak semuanya kan..huhu..walhal..ngantuk woo..hehe..

ni barisan exco dan perasmi kembara ni....Prof. Dato' Dr. Kamaruddin Kacha mantan Naib Canselor UNISEL.

ready to go!!!!..
hapy sgt sbb aku dpt naik bas yg paling depan ok....clear sangat..


akhirnya tiba la kami d destinasi pertama..Kampung Bemban dlm kul 1...

peserta2 yg semangat ni....jangan semanat awl2 jak..nant suda buat kerja curi tulang lak..hehe..
ekceli motif utama kami dkt kg ni tuk belajar masakan tradisional N9 n mengacau penganan...tuk yg x tau..penganan=dodol....aku pun baru tau..hehe..ingatkan penganan tu pengat....sabar jak la...hehe..


sebelum program mula petang tu...majlis dirasmikan oleh Pegawai Khas Menteri Besar iaitu Dato' Abdul Ghani Hassan

kini tibalah masa yg ditunggu2...hehe..mari kita bergotong royong bersama2...huhu....rajin2 semua peserta ni ya...bgs2...hehe..namapk cam senang jak kan acara potong memotong ni kan...tapi sebenarnya mencabar gak tau kalu sampai part mengacau makanan ni atas api...paling x tahan asap....pedih woo mata...x pasal2 mengalirkan air mata maria plak kami..hehe..

so ni la antara masakan yg kami tolong masak...
~RENDANG DAGING~
payah jgk mau masak rendang ni..kena guna byk bahan...huhu..tapi yg past memang sedap dan mantap ok!..

~UMBUT~
ni first time aku jumpa umbut ni..dorang ckp ni umbut dari kelapa sawit..btul ka tu?..huhu..aku pun x tau la cam mana dorang ambil umbut dr klapa sawit ni....hehe..

~TEMPOYAK~
ni lagi satu makanan wajib N9 kan....x lengkap kalu x da tempoyak ni...dan yg pasti sungguh mengancam ok tempoyak ini..sodapppp....hehe

sempat lagi posing kan..org len sibuk2 masak....hehe...x pa2 sekali sekala jak ba....
cik ana, aku, cik iza n cik syida

ni la pengana yg aku ckp tadi....tiga kawah semuanya..byk tu....byk tu memang bgs tapi yg payah part2 mengcau la.....penat sangat....bayangkan la..kami mula kacau dlm kul 3 ptg...sampai... kul 8 malam baru masak..huhu...lama tu.....mau tercabut gak tangan kami....tapi x rugi gak la..sbb hasilnya sgt memberangsangkan..sedap la dodol ni....aku sebenanrnya x seberapa suka makan dodol ni tp dodol yg kami wat ni memang sedap la..hingga menjilat langit...hehe..


mau tau resepi dodol kami yang sedap ni....mari aku bongkarkan rahsianya..hehe...
~TEPUNG PULUT+SANTAN~
ni kira bahan utama la....masa awl2 ni proses mengacau ni senang lagi tau..jadi kami kaum2 hawa la yg buat..hehe
tapi lepas beberapa jam...bila da jadi kesas sikit..kami dgn rasa bangga dan rela hati bg can dkt kaum2 adam lak yg buat..hahaha..bak kata perpatah YG RINGAN SAMA DIJINJING YG BERAT ANGKAT LA SENDIRI...hahaha..

~GULA PASIR~
pas bebrapa jam kaler suda bertukar agak kelabu..ni la masa yg sesuai tuk kita masukkan gula pasir ni...
ok ada paham stakat ni...??..hehe..

~GULA MERAH~
tuk menambahkan kemanisan kita tambah la plak gula ni...aku sebenarnya agak kompius ngan gula ni...ni gula merah ka gula melaka?..tau gula kabung?.....apa2 la kan..janji jgn gula2 yg seposen dua tu....hehe..
pastu..kacau la dodol ni dgn sepenuh hati sampai berubah bentuk jadi dodol yg sebenar...

~PENGANAN MADE IN KG. BEMBAN~
at the end ni la hasilnya penganan yg suda siap....sangat SEDAP MANTAP DAN MEMIKAT
tidak terdapat di pasraya2 berdekatan hanya terdapat di kg bemban sahaja....dapatkan segera sebelum kami yg habiskan dulu..hehe...


~hari pertama berakhir...malam tu kami tido dkt umah org kg aka mak angkat la..kaum adam lak tido dkt surau masjid kg bemban x da yg sudi mo ambil dorang ni jd anak angkat..hehe...ok apa...ble tambahkan amalan dkt surau tu...buat qiamullail skali..hehe~

~zzzZZZZZZ~


Saturday, February 14, 2009

epy besday CIK ELNA..!!!!!!

salam...

semalam besday aku..arini plak besday bespren aku cik ERNA WARNITA...merangkap adik satu hariku...
aku kakak satu hari ya..hehe...mo jgk jadi kakak kan..happy belated besday cik elna....
wah 21 suda umur kita ni...makin matang suda...matang ka?...hehe...
harap2 matang la....aku harap ko trus la jadi happy go lucky ya...
ceria selalu....ingat ngan aku selalu..(ni yg paling penting ni)...
kalu ko kawen jgn lupa jemput aku...hehe..sesuai ka ni?...huhu..
apapun aku tetap cayunk ko selalu..
trima kasih sgt2 sebab sudi jadi kawan aku sampai sekarang...
~friends forever~



(",)_END_(",)

Friday, February 13, 2009

epy besday ~AKU~...!!!!


salam...
hehe....mula dari hari ni..aku 21 tahun suda..huhu....makin tua suda....
blank la skrng nix tau mo ckp apa....hehe..
apapun harapan aku menjangkau umo 21 tahun aku akan dpt apa yg aku hajatkan...
wish me gud luck....hehe
(",)_END_(",)

Monday, February 2, 2009

DALAM KENANGAN KEMBARA SERI PERPATIH 2!!!

SALAM.....

akhirnya lepas 6 hari lima malam aku mengembara...program ni abis jugak ngan jayanya....dalam 6 hari ni byk tempat yg kami pg..best sgt..pengalaman ni x kan ku lupa...masih rasa penat lg ni....hehe...nant la kalu ada masa aku update pasal kembara ni ok....daaaa....rindu nak g negeri 9 lagi......hehe
Related Posts with Thumbnails