Tuesday, February 17, 2009

~KEMBARA SERI PERPATIH DAY 1~


SALAM....

Bertemu kembali dalam KEMBARA SERI PERPATIH 2...walaupun program ni lama suda berlalu aku mau jgk update...sory la lambat ckit..hehe....baru ada semangat mo update ni.....mari la sama2 kita mengembagho...hehe....


hehe..memperkenalkan 9 calon gadis2 melayu..huhu..poyo la....ni la member2 misi aku...semua pun bkn org negeri 9 ok!...jd sesuai sgt la tu semua bersemanagt mau menyelami dan mandalami adat perpatih...hehe..yaka?...tau mau p melancong jak ni...huhu..awl2 pagi lagi kami da siap sedia dkt dwm budiman..masih gelap lg ni....hehe

aku n my pren cik efa...dia ni bdk sabah gak....aku satu skolah ngan dia sejak sejak skolah rendah lg tau...sampai la masuk u...dapat u sama plak tu..tapi dia dkt bangi...aku lak cheras..so ni kira mcm sesi jejak kasih gak la...kami dipertemukan plak di cni..hehe..lama suda x jumpa ngan dia walaupun sebelah kg jak sebenarnya..hehe

aku cik iza n sebahagian cik ifa...sory la aku konker plak..haha...semanagt kembara la konon..huhu..

awl pagi tu kami dgr taklimat dkt dewan budiman tu......haruslah ada taklimat kan....kalu x nant terpesong lak dari niat asal..hehe..mcm fokus jak semuanya kan..huhu..walhal..ngantuk woo..hehe..

ni barisan exco dan perasmi kembara ni....Prof. Dato' Dr. Kamaruddin Kacha mantan Naib Canselor UNISEL.

ready to go!!!!..
hapy sgt sbb aku dpt naik bas yg paling depan ok....clear sangat..


akhirnya tiba la kami d destinasi pertama..Kampung Bemban dlm kul 1...

peserta2 yg semangat ni....jangan semanat awl2 jak..nant suda buat kerja curi tulang lak..hehe..
ekceli motif utama kami dkt kg ni tuk belajar masakan tradisional N9 n mengacau penganan...tuk yg x tau..penganan=dodol....aku pun baru tau..hehe..ingatkan penganan tu pengat....sabar jak la...hehe..


sebelum program mula petang tu...majlis dirasmikan oleh Pegawai Khas Menteri Besar iaitu Dato' Abdul Ghani Hassan

kini tibalah masa yg ditunggu2...hehe..mari kita bergotong royong bersama2...huhu....rajin2 semua peserta ni ya...bgs2...hehe..namapk cam senang jak kan acara potong memotong ni kan...tapi sebenarnya mencabar gak tau kalu sampai part mengacau makanan ni atas api...paling x tahan asap....pedih woo mata...x pasal2 mengalirkan air mata maria plak kami..hehe..

so ni la antara masakan yg kami tolong masak...
~RENDANG DAGING~
payah jgk mau masak rendang ni..kena guna byk bahan...huhu..tapi yg past memang sedap dan mantap ok!..

~UMBUT~
ni first time aku jumpa umbut ni..dorang ckp ni umbut dari kelapa sawit..btul ka tu?..huhu..aku pun x tau la cam mana dorang ambil umbut dr klapa sawit ni....hehe..

~TEMPOYAK~
ni lagi satu makanan wajib N9 kan....x lengkap kalu x da tempoyak ni...dan yg pasti sungguh mengancam ok tempoyak ini..sodapppp....hehe

sempat lagi posing kan..org len sibuk2 masak....hehe...x pa2 sekali sekala jak ba....
cik ana, aku, cik iza n cik syida

ni la pengana yg aku ckp tadi....tiga kawah semuanya..byk tu....byk tu memang bgs tapi yg payah part2 mengcau la.....penat sangat....bayangkan la..kami mula kacau dlm kul 3 ptg...sampai... kul 8 malam baru masak..huhu...lama tu.....mau tercabut gak tangan kami....tapi x rugi gak la..sbb hasilnya sgt memberangsangkan..sedap la dodol ni....aku sebenanrnya x seberapa suka makan dodol ni tp dodol yg kami wat ni memang sedap la..hingga menjilat langit...hehe..


mau tau resepi dodol kami yang sedap ni....mari aku bongkarkan rahsianya..hehe...
~TEPUNG PULUT+SANTAN~
ni kira bahan utama la....masa awl2 ni proses mengacau ni senang lagi tau..jadi kami kaum2 hawa la yg buat..hehe
tapi lepas beberapa jam...bila da jadi kesas sikit..kami dgn rasa bangga dan rela hati bg can dkt kaum2 adam lak yg buat..hahaha..bak kata perpatah YG RINGAN SAMA DIJINJING YG BERAT ANGKAT LA SENDIRI...hahaha..

~GULA PASIR~
pas bebrapa jam kaler suda bertukar agak kelabu..ni la masa yg sesuai tuk kita masukkan gula pasir ni...
ok ada paham stakat ni...??..hehe..

~GULA MERAH~
tuk menambahkan kemanisan kita tambah la plak gula ni...aku sebenarnya agak kompius ngan gula ni...ni gula merah ka gula melaka?..tau gula kabung?.....apa2 la kan..janji jgn gula2 yg seposen dua tu....hehe..
pastu..kacau la dodol ni dgn sepenuh hati sampai berubah bentuk jadi dodol yg sebenar...

~PENGANAN MADE IN KG. BEMBAN~
at the end ni la hasilnya penganan yg suda siap....sangat SEDAP MANTAP DAN MEMIKAT
tidak terdapat di pasraya2 berdekatan hanya terdapat di kg bemban sahaja....dapatkan segera sebelum kami yg habiskan dulu..hehe...


~hari pertama berakhir...malam tu kami tido dkt umah org kg aka mak angkat la..kaum adam lak tido dkt surau masjid kg bemban x da yg sudi mo ambil dorang ni jd anak angkat..hehe...ok apa...ble tambahkan amalan dkt surau tu...buat qiamullail skali..hehe~

~zzzZZZZZZ~


5 comments:

Helmi Lassim said...

terliur la pulak tgk dodol tue...
dah lama tak makan...
makan masa masih panas memang sedap...
hingga menjilat jari..
aduyai..
terliur sudah...

^akulife^ said...

hehe..
tulah pasal..memang sedap...
first time dpt mkn yg masih panas dan segar dari ladang tu...
sungguh memikat..hehe

zugha said...

slm trjh..
best sungguh program nih..
wuhuu~

zugha said...

yup..
ukm gak..1 kos sama putri~
he

^akulife^ said...

wasalam zugha..
program ni memang best tau...hehe
best sgt sampai da join tuk kali kedua...huhu..

Related Posts with Thumbnails