Tuesday, December 23, 2008

MULA SEM BARU!!!!!!....


salam..lama suda aku x update blog ni...malas mo update..x tau la x mood plak..hehe...
x sedar masa berlalu baru jak pas 2 minggu cuti..skrng ni mula suda sem baru...x puas lg cuti...kali cuti aku rasa mcm x cuti jak..huhu..sabar jak la....mula jak sem baru trus ada assignment...wah!!!..mood mau study mcm x da lagi ni...hehe...mcm mana ni????...hehehe...pasni x ble la slalu online...mest tanam semangat baru ni..harap2 kekel la jgk semangt ni...hehe...study!!!....study!!!!!..study!!!!!!!!!!!!!!!...

Tuesday, December 9, 2008

Buras made by Beras..hehe

haluuu...jumpa lg dlm rancangan resepi tradisional..hehe..ada ka ranc ni?..hehe..disebabkan aku dpt balik raya thn ni..aku dgn berbesar hati mo share satu makanan wajib tiap2 ari raya di umah aku..
kalu d semenanjung..lemang n ketupat satu kewajipan kan..kalu di tawau buras plak..

bahan-bahannya...
beras la...ni beras yg dimasak ngan air santan...( mak aku yg masak..aku x reti..hehe)..

daun pisang...ni daun yang tua ok..tuk lapisan luar...

daun muda...tuk lapisan dalam plak..


pastu..kira2 jadi macam nilah..

gunakan kelembutan tangan tuk balut comei2 mcm ni...hehe...(aku yg bungkus ni..haha..kempen jap)....promot yg comel jak...

dah siap2 bungkus..kena ikat lak..ikat la guna apa2 tali pun..yg penting ble terikat....jg guna talipon sudah..hehe...ni plak tugas bapa aku..tiap thn dpt pangkat jd tukang ikat..hehe..
lepas ni buras ni mest dimasak lebih kurang dlm 4-5 jam....lama gilak kan..pastu siap la...hehe...senang jak kan...pada sapa2 yg ingin mencuba ...sila2..usaha tangga kejayaan...(",)...


Sunday, December 7, 2008

tawau aku pulang!!!!!!!!!!

6 hb 12..hari yg ku nanti2..sejak hari raya puasa lagi...hehe...mana tidaknya raya puasa yg lepas kan aku x dpt balik raya sbb tiket yg amat mahal...sabar jak lah diriku terpaksa beraya di rantauan...sebab trauma x dpt balik...belum raya puasa lagi aku sudah siap2 bli tiket ujung tahun tuk balik raya haji...redhakan jak la..hehe...pulang jugak aku ke tawau akhirnya...tiket aku haritu...pukul 5.30ptg...aku pun dgn semangatlah siap2 lebih awal daripada biasa..haha...aku naik teksi dr cheras g kl sentral dlm kul 12...sampai d kl sentral dlm kul 12.30...pastu aku trus naik bus g lcct...
dalam kul 1.30 aku sampailah di LCCT..punya awal kan aku sampai...semangat btul ni..huhu...pastu..sbb lama lg kan..akupun online la sambil2..nasib baik la ada wireless di sana...kalu x...x tau la ble gila aku sorang2 x tau mo buat.apa...hehe..

dlm kul 4.ooptg kami siap2 la bebaris...ramai gilak org...tengokla...mula2 aku sendiri jak..pastu nasib baikla ada cousin aku yg kebetulan balik tawau hari yg sama...ada la jgk geng...hehe

lepas siap check in..kami pun siap2 la msuk awal ngan semangatnya...
tiba2..ada plak pengumuman..."HARAP MAAF KEPADA PENUMPANG KAPAL AK5156 KE TAWAU...DISEBABKAN OLEH MASALAH TEKNIKEL PENERBANGAN TERPAKSA DITUNDA..."...apa?...semua org yg siap2 bebaris jadi bengang..huhu..aku pun redhakan jak la..ditunda plak...lgpun cuaca haritu mendung semacam jak...x pa la ditunda pun..yg penting aku selamat sampai kan..hehe..nasib baik jugak la ada anak cousin aku ni...ble main2 ngan dia...nama dia NAUFAL...sgt mengada2 dia ni..geram aku...
dalam kul 6.30 barula kami dapat naik kapal akhirnya...dalam 2 jam setengah dalam kapal....kami pun sampai la di tawau...dalam kul 9.15 la lebih kurang...ALHAMDULILLAH..sampai jgk aku ke tawau...hehe
ni la kapal yg aku naik tu..terima kasih la AIR ASIA sbb jual tiket murah...dapat la aku balik tawau selalu..hehe..murah ka?..haha...ble la tahan kan...ok la tu...hehe...walaupun suka sgt delay...lain kali kalu ble jgn la delay2 lg ok!..huhu

tawau aku pulang!!!!!....ni la airpot tawau...cam gelap jak kan..yalah malam suda ni...hehe...




Friday, December 5, 2008

muzik-muzik+kemas umah+balik kampung!!!

harini aku malas sgt mo begerak..esk aku mo balik tawau suda...x sabar ni..hehe....sebelum balik kg ni..haruslah kemas rumah dulukan...da la aku sorang2 jak tinggal di ruma hari ni..housemate yg lain suma balik kg suda...wah..malas sungguh mo kemas rumah...beg pun aku x kemas lg ni.....kemalasan berganda....

tawau kampungku yang indah..hahaha...tunggu kepulanganku...hehe

malam ni nasib baik la ada semi final muzik2..kalu x..busan tahap gaban la aku sorang2 di rumah ni...suma lagu2 yg tercalon mlm ni best sgt..aku pun pening suda mo pilih yg mana satu...tapi yg pasti the only one yg aku sokong 100% haruslah NUBH kan..hehe..go!!go!! chayok...harap2 nubh dpt buat yg terbaik....


Wednesday, December 3, 2008

merdeka kejap!!!!!!

yuhuuuuuuuuuuuu....gumbira sugguh rasa hatiku...hari ni rasa lega sgt2..ALHAMDULILLAH...suma exam da lepas...smalam kan aku ada post pasal running assessment tu...mula2 plan ari khamis tiba2 arini CI call ckp ble wat arini..mula2 aku agak ragu gak..yalah sbb aku ingtkan khamis jd aku x la prepare sgt kan tuk buat arini...hehe..suka sgt study last minit..tapi sbb aku x thn suda mo menanggung beban exam ni..aku n cik zura pun setuju jak la buat hari ni...redha jak lah..hehe

running mula kul 2...jd aku smpat gak la study ckit2...hehe...nasib baik la CI n Puan kami ni baik..x la aku takut sgt kan.....aku dpat pt symptomatic hypocalcaemia post thyroidectomy....aku x la master sgt ngan kes pt ni..tp aku trima jak la...takut gak mula2..pastu aku kena wat prosedure..cek BP n serve medication...mcm senang jak kan tp takut aku tetap ada....aku suda cuba buat yg terbaik...apapun resultnya nant...aku x mau pkir dulu.....hehe....yg penting skrng masa untuk cuti..hahahaha....lega sgt ok....rasa mcm mo bgtau satu dunia..aku lah org yg paling lega dan gembira saat ini..hehehe...

Tuesday, December 2, 2008

running assessment!!!!!!!!!!!!


lega rasnya pas abis exam paper last week..tp merdeka kejap jak la..sbbnya minggu ni aku ada running assessment lak..huhu..


soramnya tak terkata...tambah2 lg aku ngan member aku cik zura la yg paling lambat..kami exam 4 hb ni..member2 yg lain suma suda settle arini...tambah la ku bdeber2 kan...dgr crita dorang suma dpt buat dgn jayanya la...aku?...menunggu penuh dgn kesabaran..hehe...




mo crita ckit..running assessment ni exam dkt ward...lecturer akn pilih sorang patient..x kisah la patient mana2 pun..pastu kami di bagi masa interview pt tu..buat physical examination pastu kena wat nursing care related to pt...pastu kena wat procedure lak...ni yg takut ni..x tau lg apa prosedure yg kami kena buat...injection ka?..dressing ka?..dressing ni maksud dia cuci luka pt..x da kena mengena ngan fesyen baju ok..bg yg x tau la...hehe...pastu ada sesi soal jawab lak...huhu..semkin menakutkan aku....

seram sgt...tambah2 lg perasaan aku skrng ni mcm melayang2 mo balik tawau suda ni...mcm x excited mo exam suda....huhu...sabar jak la...
apapun aku barus tabah..chewah...motivasi diri sendiri ni..hehe..harap2 aku dpt wat yg terbaik....insyaALLAH.....








Related Posts with Thumbnails