Saturday, August 7, 2010

~taman negara~

~salam~

minna-san konnichiwa....
berbalik kepada entry yg lepas..aku sekarng dlm mood yg sgt semangat tuk mengupdate blog...
so, dlm entry ni aku nak story ckit aktiviti lawatan ke taman negara Pahang pada 2-4 ogos yg lepas.
motif utama kami ke sana pastinya bukan sekadar untuk bersiar2 mahupun menghabiskan duit yg smemangnya tengah ciput..hehe...dibawah modul medical sociology kami ditugaskan tuk membuat KAJIAN KILAT (bak kata Proof Hood) ke atas org asli Kaum BateK di taman negara ni...secara ringkasnya nak mengkaji serba sedikit cara hidup kaum org asli ni..



~hari pertama~
kami tiba di taman negara tu kalu x silap dlm kul 1pm..dlm keadaan yg panas terik kami dgn smengat kesukanan mengangkut semua brg2 keprluan..berat mata yg memandang berat lg tangan kami yg mengangkat....hehe...


sampai ke tempat penginapan...
kami memilih liana hostel sbangai tempat berteduh sepanjang berada di sini...cost penginapan di sini agak berpatutan..pakej RM 10 seorg +kipas or RM 15 seorg+aircond...(aku da kira promot liana hostel kat sini..bleh dapat royalti tak?..hehe)..kami semua sepakat memilih pakej kipas diatas yg murah dan mesra alam tanpa CFC...hehe..


aktiviti pertama petang tu agak santai dan jimat...manaiki bot ke seberang sungai tuk menonton tayangan video taman negara....first time naik bot kat sini..aku suka.....hehe

dah ckp pun seberang sungai...so sg la dekat dan x sampai lima minit dlm bot tu..dah sampai.
dkt jeti...




da abis aktiviti petang tu..kami pun menunggu bot tuk pulang ke seberang sg....


~hari Kedua~
hari yg ditunggu2 telah tiba...awl pg lagi kami da bertolak ke perkampungan org asli..
pic di bawah adalah perkampungan org asli yg tidak kami lawati...kami nak g yg lebih jauh lagi...hehe.


kira2 dlm ke 20 ke 30 mint perjalanan meggunakan bot ...
Subhanallah indahnya ciptaan tuhan...udara yg segar..sungai yg jernih..hutan yg menghijau..
meh datang sini kalu nak rasai sendiri alam yg tidak tercemar ni...



first impression bila sampai dkt kg ni...ok...seperti yg dijangka...
kaum batek dkt kampung ni tak la ramai sgt...yg penting diorang tahu berbahasa melayu..selain drpd bahasa kaum batek sendiri..mungkin disebabkan org asli disini dah jadi sebahagian drpada aktiviti pelancongan di taman negara ni..diorang tak la rasa asing sgt dgn kunjungan kami..kaum lelaki sgt memberi kerjsama yg baik..senang je nak interview...tp kaum perempuan pemalu ckit.(ckit ker byk?..byk kot..)...jgn ckp nak interview..kami datang dekat ckit pun diorang da lari bersembunyi..hehe..so, at the end semua yg kami interviw hanyala kaum lelaki sahaja...putus asa da nak main kejar2 ngan kaum pempuan..hehe..

selain drpd org asli..kami terjumpa burung asli kat sini(tak tau apa nama burung ni..hehe..)
burung hijau comei dan kecik ni duk diam jer kat dpn pondok umah org asli ni..mayb dia tak sihat kot...cian kat dia...cepat chat k...

meh2....pilih sumpit yg anda berkenan di hati..hehe..murah jer..
dijamin sumpitan anda akan tepat pada sasaran..

demonstrasi menghasilkan api....

masa belajar menyumpit...

group photo with orang asli..
seperti yg dilihat org asli lelaki je yg ada..pempuan semua hilang pg main sorok2..hehe.

aku, jatang, cik iza, bim

(pic di atas diambil waktu pagi dan yg kat bawah ni waktu petang..yg paling tak ble terima..kami tak perasan pun budak yg tak pakai bj kat atas tu sama ngan jatang yg pakai bj oren kat bawah ni..masa balik Kl baru prasan..hehe)

~jatang,maan,bim~

~hari ketiga~

last day..aktiviti agak mencabar stamina ckit..hehe..
jungle tracking....tp seronok sgt...rasa penat tp badan rasa chat dan kuat..hehe

aktiviti yg dinant2kan...canopy walk..
bg yg tak gayat rasa ok jer jalan kat jambatan gantung ni..gegar ckit jer..hehe..
tp jgn risau keselamat anda terjamin..hehe
tips dia kena catwalk jgn berlari plak..hehe

pic of our madam...she is in front of me..(gomen ne..)
dlm getar2 tu sempat lg aku snap pic guna Hp...hehe

on the way balik..lalu dkt mutiara resort taman negara
sgt cantik resort ni..berunsur kemelayuan..bayaran penginapan kat sini haruslah mahal kan..standard foreigner je ryg mengnap kat sini...hehe..
kami bermimpi je la nak menginap kat sini..hehe


back to KL.......
pic diatas diambil menggunakan camera Hp sahaja..kualiti tidak terjamin..hehe

~end~


p/s : 1) pic di atas kredit kepada cik wan, cik wani.cik aina and cik aku..hehe
2)alhamdulillah program ni berjalan dgn lancar.....terima kasih semua...kalu ada yg terlebih
terkurang tu...harap diambil ikhtibar..hehe
3)dlm malaysia ni masih byk tempat yg menarik tuk dikunjungi...jom cuti2 malaysia...




5 comments:

pencari cinta said...

best2..........

^akulife^ said...

@cik pencari cinta..

bestkan g taman negara..
meh tahun dpn kita g lagi ngan mama T_ _ _...hehe

SyafiraSharif said...

cik tuo..sy dah join..
hehehe..

Khairunnisa' said...

Orang Malaysia but I've never been to Taman Negara :( Kesian tak?

And orang aslinya macam orang asli di Papua New Guinea o.O

^akulife^ said...

@nisa...
orang asli batek ni memang dalam group negrito yg berasal dari Papua New guinea..hehe

Related Posts with Thumbnails